Velike prilike za građevinski sektor kroz projekte energetske efikasnosti
Projekti energetske efikasnosti, koje sprovodi Eko fond, predstavljaju značajnu šansu za građevinski sektor u Crnoj Gori. Na sjednici Odbora građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore, održanoj 3. oktobra, istaknuto je da postoji potreba za dodatnom animacijom izvođača radova kako bi se iskoristile dugoročne prilike za rad, uz značajnu finansijsku podršku. Sjednicu je vodio Mile Gujić, predsjednik Odbora, a prisustvovali su potpredsjednik Privredne komore, Pavle D. Radovanović, direktor Eko fonda, Draško Boljević, pomoćnik direktora Eko-fonda, Nemanja Peković i predstavnica Ministarstva turizma, Ivana Bulatović.

Direktor Eko-fonda, Draško Boljević, naglasio je značaj ovih programa, koji omogućava domaćinstvima i privredi u Crnoj Gori da unaprijede energetsku efikasnost, uz podršku u vidu podsticaja. Javnim pozivom omogućeno je domaćinstvima da apliciraju za maksimalni iznos subvencija do 10.000 eura, seoskim domaćinstvima do 20.000 eura, dok ugostiteljski objekti mogu dobiti do 15.000 eura, a hotelska industrija do čak 200.000 eura po projektu.

"Trenutno najveći izazov je nedovoljan broj prijavljenih izvođača radova. U Centralnoj regiji imamo samo jednog kvalifikovanog izvođača, dok na jugu nema prijavljenih. To predstavlja prepreku za realizaciju ovih važnih projekata," kazao je Boljević.

On je dodao da izvođači radova moraju biti registrovani i u potpunosti usklađeni sa zakonskim okvirima države. Samo legalni subjekti koji posluju transparentno i u skladu sa zakonima mogu učestvovati u ovom programu. To je ključno, jer subvencije koje su namijenjene građanima direktno zavise od toga da se cjelokupan iznos sredstava prenese upravo na te izvođače radova. Dakle, bez te pravne i proceduralne usklađenosti, proces isplate subvencija ne bi mogao da bude realizovan na zakonit način.On je zaključio da izvođači radova moraju biti legalni subjekti u sistemu države.

Boljević je istakao i važnost korišćenja sredstava koja je Crna Gora dobila od EU. "Ako uspješno realizujemo trenutne programe, otvorićemo vrata za dodatna finansiranja iz evropskih fondova, čime ćemo obezbijediti nastavak energetske tranzicije u zemlji," naglasio je direktor Eko-fonda.

Predstavnica Ministarstva turizma, Ivana Bulatović takođe je naglasila značaj ovih projekata za modernizaciju turističkih kapaciteta, posebno u kontekstu energetske efikasnosti. – "Planiramo da energetska efikasnost bude integralni dio budućih hotelskih kapaciteta, ne samo za postojeće objekte, već i za one u izgradnji," izjavila je ona.

Pomoćnik direktora Eko-fonda, Nemanja Peković je pojasnio detalje koji se odnose na rokove i procedure vezane za konkurse namijenjene izvođačima radova, čime je otklonio nedoumice koje su postojale tim povodom pozvavši zainteresovane subjekte da se aktivnije uključe u sam tok realizacije predmetnih konkursa.

Privredna komora i Eko-fond će nastaviti rad na animiranju izvođača radova kako bi se osigurala uspješna realizacija projekata energetske efikasnosti širom Crne Gore, čime se stvara prostor za dugoročne ekonomske i ekološke benefite za cijelu zajednicu.