Drugi sastanak projekta ESINERGY održan u Čakovcu (Hrvatska)
Uz učešće predstavnika svih 16 partnera iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Bugarske, Rumunije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Ukrajine, održan je drugi partnerski sastanak projekta ESINERGY 24. i 25. septembra u Čakovcu.

Tokom sastanka, učesnici su razgovarali o trenutnom statusu razvoja projekta i vremenskom planu budućih aktivnosti. Fokus sastanka bio je na jednom od najvažnijih rezultata projekta – transnacionalnom master planu. Učesnici su aktivno radili u grupama, raspravljajući o sadržaju plana, strukturi budućeg dokumenta i ciljevima master plana. Dogovorene su i komunikacione aktivnosti za naredna dva projektna perioda (narednih 12 mjeseci), kao i metodologija za izračunavanje uticaja projekta za svaku zemlju.

Drugog dana sastanka, učesnici su imali priliku da posjete Centar znanja Međimurske županije, mjesto realizacije jedne od pilot investicija projekta. Posjećena pilot investiciona lokacija, upravna zgrada u bivšem vojnom kompleksu, planira postići energetsku nezavisnost kroz ugradnju sistema za skladištenje baterija i nadograđenog sistema pametnog mjerenja.

Ovaj sastanak predstavlja važan korak ka ostvarivanju ciljeva projekta ESINERGY, koji se fokusira na održivi razvoj i inovacije u energetskom sektoru.